045 783 27210 Avoinna arkisin 11-19 ja lauantaisin 10-16 toimisto@kivenlahdenpyorahuolto.fi

Usein kysyttyjä kysymyksiä

”Huollatteko kaikkia pyörämerkkejä?”
Kyllä huollamme. Käytännössä kaikki polkupyörät valmistetaan yhdistelemällä muutaman valmistajan komponentteja, joten polkupyörissä käytetty tekniikka on merkistä riippumatta hyvin samankaltaista. Polkupyörien kohdalla ei myöskään ole autoalalta tuttua merkkihuoltojärjestelmää.

”Huollatteko sähköpyöriä?”
Kyllä huollamme.

”Voinko saada tarkan hinnan etukäteen mitä huolto maksaa?”
Voimme antaa kustannusarvion pyörän tuodessasi pyörän huoltoon. Hyvin usein kustannusarvio pitääkin paikkansa, mutta toisinaan vasta varsinaisen huoltotyön alettua voi selvitä joku ennalta arvaamaton osa- tai työtarve mitä pyörän kuntoon laittaminen edellyttää. Näiden tapauksien varalta voimme sopia yhteydenotosta ennen huoltotöiden jatkamista.

”Mitä huoltoon kuuluu?”
Olemme listanneet huoltokuvauksiin mitkä huoltotoimet eri huoltoihin kaikissa tapauksissa sisältyy. Tämän lisäksi asentaja harkitsee jokaisen pyörän kohdalla erikseen mitä toimenpiteitä sille on tehtävä, jotta se tulee asianmukaiseen kuntoon. Esimerkiksi autohuolloista tuttua merkkikohtaista määräaikaishuoltoon kuuluvaa tarkkaa listausta eri toimenpiteistä on polkupyörien kohdalla mahdotonta antaa. Polkupyörien huoltoa ei voi tehdä orjallisesti tiettyä toimenpidelistaa noudattaen, vaan viime kädessä se perustuu asentajan ammattitaitoon ja kokemukseen, sekä asiakkaan ja huoltoliikkeen väliseen luottamukseen.

”Huollatteko ollenkaan tavallisia polkupyöriä?”
Kyllä, itse asiassa valtaosa huoltoon tulevista pyöristä on aivan tavallisia polkupyöriä, kuten napa- ja ketjuvaihteellisia hybridejä ja työmatkapyöriä. Tämän lisäksi meillä on vahvaa osaamista maantiepyöristä ja maastopyöristä. Kaikki henkilökunnastamme harrastavat myös itse aktiivisesti pyöräilyä ja se antaakin todellista käytännön näkemystä siihen mitä pyörästä pitää huoltaa, jotta se olisi käyttötarkoitukseensa suunnitellussa asianmukaisessa kunnossa.

”Asennatteko huollon yhteydessä pyörään uusia osia?
Polkupyörän tietyt osat kuluvat käytössä ja se on täysin normaalia. Usein pyörän huoltotyö edellyttää ylikuluneiden osien vaihtamista uusiin, jotta pyörä voidaan huoltaa turvalliseen käyttökuntoon. Esimerkiksi liian kulunut ketju estää vaihteiden tarkan toiminnan (ketjuvaihteelliset pyörät) ja on turvallisuusriski (jalkajarrulliset polkupyörät).
Rikkoutuneiden huomattavasti käyttömukavuutta tai turvallisuutta lisäävien osien vaihtaminen ehjiin on mielestämme osa hyvin tehtyä pyörän huoltotyötä. Esimerkiksi rikkoutuneen seisontatuen, soittokellon tai vaikkapa takaheijastimen vaihtaminen huollon yhteydessä on kustannuksiltaan varsin pientä verrattuna saatuun hyötyyn.

”Kannattaako tätä pyörää huoltaa – uuden saisi muutamalla satasella?”
Jos pyörä on ehjä, se kannattaa huoltaa, sillä vain huoltamalla pyörä pysyy kunnossa. Tämä pätee niin muutamien satasien kuin useiden tuhansien eurojen polkupyörien kohdalla. Pääsääntöisesti huoltaminen on verrattain edullista korjaamiseen verrattuna. Siksi siis halvankin pyörän säännöllinen huolto on kannattavaa. Joskus taas pyörän korjaustyöt voivat maksaa lähes markettipyörän hinnan, joten siinä tapauksessa on arvioitava, onko pyörä jostain muusta syystä arvokas tai haluaako vaikkapa ympäristösyistä korjauttaa mieluummin vanhan kuin ostaa uuden. Hyvin huollettu ja kunnostettu pyörä voi käytännössä olla jopa parempi kuin uusi.

”Ajoin kolarin teettekö korjausarvioita?”
Kyllä teemme. Korjausarvion laatiminen maksaa laajuudesta riippuen 75-120 euroa.
Jos olet ajanut kolarin, niin selvitä vakuutusyhtiösi kanssa:
a) kattaako vakuutuksesi korjausarvion laatimisen?
b) sopiiko vakuutusyhtiöllesi, että maksat korjausarvion ja laskun ensin itse ja perit kulut jälkikäteen omalta vakuutusyhtiöltäsi.
Emme laskuta vakuutusyhtiötä, vaan meillä asiakas maksaa ja perii kustannukset omalta vakuutusyhtiöltään.

”Kattaako valmistajan takuu korjauksen?”
Huollamme kaikkia pyörämerkkejä, mutta mahdollisissa takuuasioissa tulee olla yhteydessä pyörän tai erikseen ostetun tarvikkeen myyjäliikkeeseen. Meillä huollon tai korjauksen maksaa aina asiakas. Mahdollisesta takaisinmaksusta kannattaa sopia myyjäliikkeen tai maahantuojan kanssa erikseen.

”Miksi ketju pitää vaihtaa vaikka pyörä toimii?”
Kulunut ketju on turvallisuusriski. Ketjuvaihteellisessa pyörässä vaihteiden toimivuus on osaltaan riippuvainen ketjun kunnosta. Jalkajarrullisessa pyörässä jarrutusvoima jarrulle välitetään ketjun välityksellä ja kuluneen ketjun katketessa pyörän jarru katoaa. Liian kuluneen ketjun yllättävä katkeaminen voi olla vaarallista myös kiihdytettäessä esimerkiksi risteyksessä tai ylämäessä.

”Pitääkö ketjunvaihdon yhteydessä vaihtaa myös (taka)rattaat?”
Riippuu miten kuluneella ketjulla pyörällä on ajettu. Ketjun kulumisen myötä kuluvat myös voimansiirtoon osallistuvat rattaat. Rattaiden kuluminen on hitaampaa kuin ketjun, mutta kulunut ketju kuluttaa nopeasti etenkin takarattaat. Mikäli rattaat ovat kuluneet, tulee myös ne vaihtaa ketjunvaihdon yhteydessä, sillä muuten kuluneet rattaat kuluttavat hetkessä uuden ketjun. Ketjun, rataspakan, eturattaiden ja vaihtajan rissapyörien kulumista aiheuttaa käytännössä ylivoimaisesti eniten lika. Pitämällä ketjun ja muut voimansiirron osat puhtaina ja voideltuina osat kestävät huomattavasti pidempään.

”Olen hukannut lukon avaimen, avaatteko lukkoja?”
Pystymme avaamaan suurimman osan polkupyörien kiinteästi asennetuista runkolukoista ja samoin erilaiset irtolukot.

”Miksi lastenpyörän huolto ei ole halvempaa?”
Valitettavasti lastenpyörien huoltaminen on usein jopa aikuisten pyörien huoltamista työläämpää. Huoltokohteet ovat usein ahtaammissa paikoissa ja useimmiten edullisemmista komponenteista tehtyjen pyörien huoltotyö vie enemmän aikaa. Lisäksi lastenpyörien yleinen kunto huoltoon tuotaessa on usein verraten heikko.

”Miksi renkaanvaihto maksaa erikseen uuden sisärenkaan oston yhteydessä?”
Huolellisesti tehty renkaanvaihto on sisältää monta työvaihetta ja vie valitettavasti myös aikaa. Renkaanvaihdon yhteydessä on välttämätöntä selvittää syy miksi rengas on tyhjentynyt, muuten uuden renkaan vaihtaminen on turhaa. Mahdollisia renkaan tyhjentymisen syitä voi olla esimerkiksi terävä kivi, kiven- tai lasinsiru tai alipaineisella renkaalla esteeseen ajo tai vaikkapa vannenauhan läpi tullut pinnan pää, vanteen sisäpinnan rosoinen reuna, asennusvirhe, vanhentunut sisärengas tai vain viallinen venttiili. Jos rengas on puhjennut lasin- tai kivensirun johdosta tulee tarkistaa onko se jäänyt ulkorenkaaseen kiinni, jotta vältytään uudelta renkaan puhkeamiselta. Renkaanvaihdon yhteydessä työvaiheita lisäävät jarru- ja vaihteistomekanismien asennustyöt sekä ketjun kireyden säätö (napavaihteelliset pyörät).

”Minulla on 22-vaihteinen Bianchi Ultegran osilla – Paljonko maksaa vaihteiden säätö?”
Kunnossa olevan polkupyörän vaihteiden säätö on nopea ja edullinen huoltotoimi.
Työtä arvioitaessa tulee kuitenkin huomioida, että ketjuvaihteellisen pyörän vaihteiden toimivuuteen vaikuttavat seuraavat komponentit: ketju, rataspakka, eturattaat, etu- ja takavaihtaja, vaihtajan rissat, vaihdevaijerit, vaihdevaijerin kuoret ja vaihdekahvat. Kaikkien edellä mainittujen komponenttien tulee olla kunnossa, jotta vaihteet voidaan säätää toimimaan moitteettomasti. Mikäli esimerkiksi ketju ja takarattaat ovat kuluneet valmistajan suositusten yli, on pyörän vaihteiden säätö mahdotonta ilman ketjun ja pakan vaihtoa.

Olen ”tee itse” -pyörämekaanikko ja osaan itse tehdä pyöräni huoltotyöt, mutta minulla ei vain ole sopivia työkaluja. Irrottaisitteko keskiön odottaessa?
Yksittäisiä pientöitä teemme pyörähuoltopakettiemme ohella mahdollisuuksien mukaan yleensä muutaman päivän toimitusajalla. Pyydämme ystävällisesti huomioimaan, että toisinaan pientöiden todellista kestoa on vaikea arvioida etukäteen. Työkaluja ja huoltopukkia omatoimiseen huoltamiseen tai huoltotöiden opettamiseen emme valitettavasti voi tarjota.

Myyttekö ruuveja, muttereita, irtopinnoja ja muita pienosia?
Ruuvit, mutterit ja pinnat ovat korjaamokäytössä tarvitsemiamme pienosia joita emme myy erikseen. Mikäli tarvitset ruuveja ja muttereita, naapuristamme löytyy IKH ja Bauhaus, joilla on erinomainen valikoima hyvin esillä. Irtopinnoja voi ostaa yksittäin useista verkkokaupoista.

Miksi harraste- ja kilpapyörän huoltaminen on kalliimpaa kuin tavallisen käyttöpyörän?
Harraste- ja kilpapyörän huoltohinnat ovat hieman kalliimmat verrattuna peruskäytössä olevien pyörien huoltohintoihin. Aktiivisessa harraste- ja kilpailukäytössä olevan pyörän toimintakunnolle asetetaan huomattavasti suuremmat kriteerit kuin peruspyörälle ja lisäksi harrastepyörien tekniikka on useimmiten monimutkaisempaa. Etenkin vaijereiden viennit ja triathlonpyörien ohjaamoiden ratkaisut ovat usein sellaisia, että huoltotoimet vievät huomattavasti enemmän aikaa kuin perinteisissä polkupyörissä.

En pääse hakemaan pyörääni heti huollon valmistuttua, voinko noutaa sen myöhemmin?
Onnistuu varmasti ja vieläpä veloituksetta kun kyse on muutamista päivistä ja asiasta sovitaan yhdessä. Valitettavasti viikkojen ja kuukausien säilytyksestä joudumme veloittamaan. Talvikaudelle meillä on pyörien huolto- ja talvisäilytyspalvelu, mutta kesäaikaan emme valitettavasti voi varastoida pyöriä.

”Hiekoitussepeli rikkoo renkaat, mikä olisi hyvä rengas jotta renkaat eivät puhkeaisi?”
Nopeasti vaihtelevat talvikelit tarkoittavat käytännössä sitä, että kevyen liikenteen väylät ovat joko peilijäässä, sulana tai lumikerroksen peittämänä sepelin kera tai ilman. Polkupyöränrenkaille teräväreunainen sepeli on myrkkyä, sillä autoista poiketen renkaan paksuus on muutama milli. Hiekoitussepeli pystyy läpäisemään talvikäyttöön soveltumattoman ja kovassa paineessa olevan renkaan helposti. Talvirenkaiksi soveltuu mahdollisimman leveä ja karkeakuvioinen kumi, jossa on hyvä pistosuojaus. Pistosuojatuissa renkaissa kulutuspinnan alla on renkaan paksuutta lisäävää massaa ja toisinaan myös pistosuojaa lisäävä suojakalvo. Karkea kuviointi lisää renkaan pitokykyä lumella ja korkeat nappulat pitävät sepelin mahdollisimman kaukana sisärenkaasta. Halutessa maksimaalista suojaa voidaan sisä- ja ulkorenkaan väliin asentaa vielä pistosuojanauha. Oikea rengaspaine rengasrikkojen kannalta tärkeä ja talvella kannattaakin käyttää renkaan painesuosituksen alarajan painetta. Silloin rengas joustaa kunnolla sepelin ja pikkukivien päällä ja ei puhkea niin herkästi. Vastoin yleistä käsitystä myös rullaavuus ei välttämättä parane rengaspainetta lisättäessä. 6 bar paineessa oleva nasta- tai nappularengas ei pidä eikä rullaa hyvin ja lisäksi puhkeaa helpommin kuin pienemmällä paineella. Hybridi- tai cyclocrosspyörän nastarenkaalle sopiva paine on 2,5-3,5 bar ja maastopyörien talvirenkaille noin 2 bar. Renkaita valittaessa kannattaa myös huomioida, että usein renkaiden samasta mallista on olemassa erilaisia versioita. Rengasversioiden kärkipään kumit ovat kevyempiä ja joustavampia rakenteeltaan, joten ne myös rullaavat paremmin. Cyclocrossareiden renkaat mielletään usein myös hyviksi talvirenkaiksi. Tosiasia on, että cyclocrossareiden nappularenkaat ovat tarkoitettu cyclocrossiin (nurmelle) ja niissä ei ole erityisen hyvää pistosuojausta teräväreunaista sepeliä vastaan. Lisäksi nappuloiden kuviointi on matala, jolloin mekaanistakaan suojaa ne eivät sepeliä vastaan juurikaan tarjoa. Cyclocrosspyörät, kuten kaikki muutkin pyörät joilla ajetaan talvella hiekoitetuilla kevyen liikenteen väylillä tarvitsevat talvirenkaat jos haluaa ennalta ehkäistä rengasrikkoja.

”Huollatteko tavarapyöriä?”
Tavarapyöriä huollamme niiden suuresta koosta johtuen vain etukäteisvarauksella 1.9.-28.2. välisenä aikana. Soita ja sovi asiasta etukäteen!